Beste klanten, vanaf zondag 23 juni t/m maandag 8 juli zijn wij gesloten wegens vakantie.

Hoe maak je een lichtplan? - Kurnig Licht

Het laatste nieuws

23 oktober 2024
Hoe werkt een lamp met bewegingssensor?
23 oktober 2024
Grote plafonniere woonkamer voor een stijlvol huis
23 september 2024
Wat is RGB verlichting? Alles wat je moet weten!
21 september 2024
Hoe groot lamp boven eettafel? Onze 5 tips!
18 augustus 2024
LED sfeerverlichting kopen? Bekijk eerst deze 5 tips!
18 augustus 2024
Dit zijn de 5 verlichting trends 2024 op dit moment!
17 augustus 2024
Wat is kunstlicht en hoe beïnvloedt kunstlicht jouw emoties?
22 juli 2024
Hoe werkt slimme verlichting in huis?
22 juli 2024
Onze beste 5 staande lampen woonkamer
21 juli 2024
De 5 beste Masterlight lampen in 2024
21 juni 2024
De 5 beste Italiaanse design lampen merken in 2024
20 mei 2024
Halogeen vervangen door LED. Dit zijn de belangrijkste tips
19 mei 2024
De beste Lodes lampen in 2024
19 mei 2024
De 5 Beste Hanglamp Merken voor in de Slaapkamer
19 april 2024
De 5 Beste Artemide Lampen in 2024
19 april 2024
Hoe maak je een lichtplan? - Kurnig Licht
19 april 2024
Wat betekent lumen bij lampen?
16 maart 2024
Wat zijn de beste LED lampen in 2024
16 maart 2024
De 5 beste plafond lampen woonkamer
16 februari 2024
Onze top 5 merken design lamp eettafel
15 februari 2024
De Beste Verlichting Woonkamer Inspiratie Voor 2024
26 januari 2024
Onze top 5 exclusieve staande lampen
19 januari 2024
De top 5 exclusieve lampen boven eettafel
20 december 2023
Top 5 moderne verlichting boven het kookeiland.
15 december 2023
Bijzondere Hanglampen Boven De Eettafel
9 december 2023
Hoeveel lumen sfeerverlichting heb ik nodig?
24 november 2023
Is led verlichting goedkoper in 2024?
17 november 2023
Hoe hang ik een lamp op? De 5 beste tips!
19 oktober 2023
LED-sfeerverlichting woonkamer. De beste 5 merken voor 2024
12 oktober 2023
Hoelang gaat een LED lamp mee? De levensduur van LED verlichting.
23 september 2023
De beste Foscarini hanglampen in 2024
22 september 2023
Hoe hoog lamp boven eettafel? Onze 5 tips!
12 augustus 2023
Een hanglamp kiezen in 2024, zo doet u dat!
21 juli 2023
Tips en gids voor de juiste verlichting in iedere ruimte
21 juli 2023
Hoe kies ik de juiste slaapkamer verlichting?
19 juli 2023
De 5 voordelen van een Filament Lamp
19 juli 2023
Tips voor het onderhouden van lampen
28 juni 2023
Wat is een filament lamp?
28 juni 2023
Waar moet ik op letten bij LED verlichting?
22 juni 2023
Alles wat je moet weten over Lumen in 2024
15 juni 2023
Verschil tussen een LED lamp en spaarlamp?
30 mei 2023
Lamp voor in de woonkamer - Alles wat je moet weten!
25 mei 2023
De 5 beste Knapstein lampen in 2024
22 mei 2023
Lamp boven het kookeiland? Alles wat u moet weten!
14 april 2023
De 5 beste Occhio lampen in 2024
1 april 2023
De 5 grootste voordelen van draadloze lampen

In onze dagelijkse beleving speelt licht een onmisbare rol. Ook heeft het de mogelijkheid sfeer en functionaliteit van de plaats waar wij wonen en werken te beïnvloeden. Door verlichting goed af te stemmen kunnen we een ruimte transformeren, waar de juiste sfeer ons samen brengt en zorgt voor functioneel gemak.

Maar om een doordacht lichtplan te maken is het nodig om goed na te denken over de wensen en een doordachte visie te hebben. De vraag is dan ook: hoe maak je een lichtplan? In deze blog nemen we een reis door de fascinerende wereld van de verlichting. Wij doen dat met inzichtelijke adviezen, praktische tips en strategieën die jou helpen een lichtplan volledig aan te passen aan al jouw wensen en behoeften.

Waarom een lichtplan?

Voordat we de diepte induiken over hoe maak je een lichtplan, is het goed om te beseffen waarom een goed lichtplan van toegevoegde waarde is. Een goed doordacht lichtplan zorgt ervoor dat een ruimte niet alleen goed wordt verlicht, maar ook precies past bij de functie, de esthetiek en het comfortniveau waar je naar streeft. Of het nu gaat om het verlichten van een woonkamer, een kantoor, een winkel of een buitenruimte, een goed lichtplan helpt jou om een harmonieus evenwicht te scheppen tussen functionele verlichting en een sfeervolle ambiance. Het maakt een ruimte zowel praktisch als uitnodigend.

Stap 1: Inventarisatie van de ruimte

Voordat je begint met hoe maak je een lichtplan, is het van belang om een overzicht van de ruimtes te maken. Allereerst moet precies worden bepaald hoe groot de ruimte is en wat voor een functie deze precies zal hebben. Daarbij is het ook nuttig om architectonische hoogtepunten speciale aandacht te geven. Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid zonlicht in deze ruimte valt en het effect van meubels en andere objecten op de lichtverspreiding. Deze grondige voorbereiding zorgt ervoor dat je een goede basis krijgt voor de totstandkoming van een effectief lichtplan.

Nieuwschierig geworden? Bekijk hier direct onze lampenwinkel in Limburg.

Hoe maak je een lichtplan

Stap 2: Bepaal de functies van de verlichting

Na een grondige inventarisatie van de ruimte is het tijd om de specifieke functies van de verlichting te begrijpen en te beschrijven in hoe maak je een lichtplan. Als je wilt weten wat voor soort verlichting je nodig hebt in een bepaalde ruimte, kijk dan eens naar wat voor een stijl die ruimte heeft.

Waar je in de woonkamer bijvoorbeeld veel sfeerverlichting hebt, heb je aan functioneel licht meer behoefte in de keuken om te werken. Of misschien wil je accentverlichting in een hal, dat kunstwerken accentueert. Door het doel van de verlichting duidelijk te omschrijven, kan je bepalen welk type armatuur en bron het meest geschikt is voor een specifiek gebied van jouw huis of kantoor. Met deze aanpak hoeft een lichtplan dus niet aansluiten bij wat jouw wensen en behoeften zijn later.

Stap 3: Kies de juiste armaturen en lichtbronnen

Nu je weet wat je wilt, kan de geschikte armaturen en lichtbronnen gaan uitzoeken. Er zijn verschillende soorten van armaturen verkrijgbaar: Hanglampen, plafondlampen, wandlampen en vloerluchthoezen. Daarnaast zijn er allerlei lichtbronnen, zoals LED, Halogeen of gloeilampen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Bij het kiezen van armaturen en lichtbronnen is het van belang om te letten op lichttype, lichtsterkte, en stroomverbruik. Door in hoe maak je een lichtplan een verdeling te maken in lichtarmaturen met lichtbronnen van verschillend type, kun je een dynamisch en veelzijdige reeks lampen aanbrengen.

Hoe maak je een lichtplan

Stap 4: Plaatsing van de verlichting

De volgende stap in hoe maak je een lichtplan is de plaatsing van de verlichting. Om een succesvol lichtplan op te stellen is de positionering van verlichting van groot belang. Op die manier draagt het zo optimaal mogelijk bij aan de beoogde functies en vormt het een harmonieus geheel in het lichtpatronen. Denk bijvoorbeeld aan het verlichten van specifieke werkplekken voor optimale zichtbaarheid en productiviteit, het benadrukken van kunstwerken voor zichtbaarheid, of het inrichten van een warme en uitnodigende sfeer in een zithoek. Door te zorgen voor de juiste plaatsing van verlichting kun je de esthetiek en functionaliteit van elke ruimte verbeteren, waardoor mensen in een comfortabele en aangename omgeving kunnen leven

Stap 5: Creëer lagen van verlichting

Een essentieel onderdeel van hoe maak je een lichtplan is door gebruik te maken van meerdere lagen van verlichting. Met verlichting in verschillende lagen, zoals accent-, sfeer-en basisverlichting, kunt u een ruimte verdiepen, meer dimensie geven en rijker maken. Dankzij deze aanpak met lagen wordt de ruimte niet alleen dynamischer of boeiender, maar kan daarnaast ook worden gekozen om bepaalde componenten of zones in de ruimte te accentueren. Zo kunt u kenmerken of objecten van belang benadrukken en tegelijkertijd een warme, uitnodigende sfeer creëren waardoor je langer bij deze ruimte wilt blijven. Uiteindelijk zullen deze verschillende lichtlagen in de juiste balans resulteren in een aantrekkelijk en goed uitgedokterd lichtplan dat zowel functioneel als esthetisch heel wat voorstelt.

Stap 6: Test het lichtplan

Je moet het plan testen als je eenmaal een lichtplan hebt gemaakt. Probeer eens om de verlichting te laten branden en bekijk dan wat het doet in de ruimte. Pas, indien nodig, de plaatsing, armaturen of lichtbronnen aan totdat het beoogde resultaat is bereikt. Het lichtplan is immers een levend document dat kan worden bijgesteld op grond van feedback en ervaringen in de praktijk.\

Bekijk ook deze handige video.

Dus, Hoe maak je een lichtplan?

Het maken van een lichtplan is een creatief proces dat ruimte en planning eist. Het is daarom belangrijk om te weten: hoe maak je een lichtplan. Door de beschikbare ruimte te inventariseren, de functies van de verlichting te bepalen, de juiste armaturen en lichtbronnen te kiezen, de verlichting op de juiste positie te plaatsen, lagen van licht te creëren en het lichtplan te testen, kun je een effectief en sfeervol lichtplan maken dat voldoet aan de behoeften en wensen de gebruikers.

Vind je het lastig om hierin een keuze te maken, wij van Kurnig zullen er alles aan doen om deze beslissing te vergemakkelijken. Of je nu op zoek bent naar traditionele lampen of de nieuwste slimme verlichtingstechnologie, Kurnig heeft alles wat je nodig hebt om jouw huis of kantoor te verlichten met stijl en gemak.

Het team van Kurnig staat bij met vakkundig advies en uitstekende service in de zoektocht naar hare perfecte verlichting. Kurnig heeft voor élke smaak en stijl - modern, industrieel, Scandinavisch of klassiek... - wat je ook zoekt.

Vind je het nog altijd lastig om te kiezen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met ons. Of kom langs in de winkel te Heerlen, zodat onze deskundige werknemers je verder kunnen helpen en je de sfeer van onze lampen kunt ervaren.

Bekijk alle artikelen
Telefonisch contact
Neem gerust telefonisch contact op met Kurnig Licht voor direct antwoord op uw vragen.
Doctor Poelsstraat 19
6411 HG HEERLEN
Nederland

Contact

+31 (0) 45 57 16 757
06-55302925
info@kurnig.nl

Disclaimer
Privacy Statement

Contact

Zondag Gesloten = Rustdag
Maandag Gesloten = Werk buitenshuis
Dinsdag 10:00 – 17:00
Woensdag 10:00 – 17:00
Donderdag Gesloten = Werk buitenshuis
Vrijdag 10:00 – 17:00
Zaterdag 10:00 – 17:00
menu