Beste klanten, vanaf zondag 23 juni t/m maandag 8 juli zijn wij gesloten wegens vakantie.

Hoeveel lumen sfeerverlichting heb ik nodig?

Het laatste nieuws

23 oktober 2024
Hoe werkt een lamp met bewegingssensor?
23 oktober 2024
Grote plafonniere woonkamer voor een stijlvol huis
23 september 2024
Wat is RGB verlichting? Alles wat je moet weten!
21 september 2024
Hoe groot lamp boven eettafel? Onze 5 tips!
18 augustus 2024
LED sfeerverlichting kopen? Bekijk eerst deze 5 tips!
18 augustus 2024
Dit zijn de 5 verlichting trends 2024 op dit moment!
17 augustus 2024
Wat is kunstlicht en hoe beïnvloedt kunstlicht jouw emoties?
22 juli 2024
Hoe werkt slimme verlichting in huis?
22 juli 2024
Onze beste 5 staande lampen woonkamer
21 juli 2024
De 5 beste Masterlight lampen in 2024
21 juni 2024
De 5 beste Italiaanse design lampen merken in 2024
20 mei 2024
Halogeen vervangen door LED. Dit zijn de belangrijkste tips
19 mei 2024
De beste Lodes lampen in 2024
19 mei 2024
De 5 Beste Hanglamp Merken voor in de Slaapkamer
19 april 2024
De 5 Beste Artemide Lampen in 2024
19 april 2024
Hoe maak je een lichtplan? - Kurnig Licht
19 april 2024
Wat betekent lumen bij lampen?
16 maart 2024
Wat zijn de beste LED lampen in 2024
16 maart 2024
De 5 beste plafond lampen woonkamer
16 februari 2024
Onze top 5 merken design lamp eettafel
15 februari 2024
De Beste Verlichting Woonkamer Inspiratie Voor 2024
26 januari 2024
Onze top 5 exclusieve staande lampen
19 januari 2024
De top 5 exclusieve lampen boven eettafel
20 december 2023
Top 5 moderne verlichting boven het kookeiland.
15 december 2023
Bijzondere Hanglampen Boven De Eettafel
9 december 2023
Hoeveel lumen sfeerverlichting heb ik nodig?
24 november 2023
Is led verlichting goedkoper in 2024?
17 november 2023
Hoe hang ik een lamp op? De 5 beste tips!
19 oktober 2023
LED-sfeerverlichting woonkamer. De beste 5 merken voor 2024
12 oktober 2023
Hoelang gaat een LED lamp mee? De levensduur van LED verlichting.
23 september 2023
De beste Foscarini hanglampen in 2024
22 september 2023
Hoe hoog lamp boven eettafel? Onze 5 tips!
12 augustus 2023
Een hanglamp kiezen in 2024, zo doet u dat!
21 juli 2023
Tips en gids voor de juiste verlichting in iedere ruimte
21 juli 2023
Hoe kies ik de juiste slaapkamer verlichting?
19 juli 2023
De 5 voordelen van een Filament Lamp
19 juli 2023
Tips voor het onderhouden van lampen
28 juni 2023
Wat is een filament lamp?
28 juni 2023
Waar moet ik op letten bij LED verlichting?
22 juni 2023
Alles wat je moet weten over Lumen in 2024
15 juni 2023
Verschil tussen een LED lamp en spaarlamp?
30 mei 2023
Lamp voor in de woonkamer - Alles wat je moet weten!
25 mei 2023
De 5 beste Knapstein lampen in 2024
22 mei 2023
Lamp boven het kookeiland? Alles wat u moet weten!
14 april 2023
De 5 beste Occhio lampen in 2024
1 april 2023
De 5 grootste voordelen van draadloze lampen

Als je lampen gaat kopen staat er op meestal op de verpakking een getal. Dit getal staat in lumen. Lumen is namelijk een eenheid of maat wat aangeeft hoeveel licht een lamp afgeeft aan zijn omgeving. Echter keek men hiervoor eerst naar het aantal aangegeven watt. Dit geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Zo werd er gekeken naar de ruimte waar de lamp kwam te hangen. Zo keek je naar de hoogte, de oppervlakte en hoeveel licht je wilde hebben om deze ruimte te verlichten.

Hoeveel lumen sfeerverlichting nodig is, wordt steeds belangrijker. Dit komt doordat de meeste lampen nu steeds vaker LED-lampen zijn. Deze lampen zijn energiezuinig en dus laag in het aantal wattage dat ze verbruiken. Hierdoor is het lastig in te schatten hoeveel licht een bepaalde ledlamp afgeeft. Vandaar dat er gekeken wordt naar hoeveel lumen sfeerverlichting heeft, zodat met het aantal gekozen wattage in verbinding met het aantal lumen de keuze op basis van de lichtbron kan gemaakt worden. Hoeveel lumen sfeerverlichting je nodig hebt, houdt dus eigenlijk de lichtsterkte van de lamp in. Dat leggen we in deze blog uit. Ook kijken we naar hoeveel lumen je nodig hebt en hoeveel lumen het mooist is voor jouw ruimte.

Sfeer bepalen

Ben je op zoek naar een lamp voor extra sfeer of om de sfeer in een bepaalde ruimte te maken? Dan is het aantal weergegeven lumen van een lamp van cruciaal belang. Ook de lichtkleur is iets waar je naar kan kijken bij het uitzoeken van een lamp. Dit is weergegeven in het aantal kelvin. De lichtkleur van witte lampen staat in Kelvin. 2000 Kelvin is bijvoorbeeld extra warm wit licht. Dit is te vergelijken met de kleur van kaarslicht. Het licht dat deze lamp geeft, is namelijk wat geliger van kleur. Ga je naar 2650 Kelvin dan is de kleur nog altijd warm wit.

Echter is deze kleur wel minder geel. Ga je naar neutraal licht dan heb je meer tussen de 3000 en 4000 Kelvin nodig.  Voor echt koud licht is het meer dan 4000 Kelvin. Voor sfeerverlichting ben je wel eerder op zoek naar zachte verlichting. Vooral in de woonkamer. Voor licht boven het aanrecht kiest men vaker voor juist heldere verlichting. Als je maar het juiste lichtniveau hebt om invloed te maken op de sfeer en functionaliteit van de kamer. Hoeveel lumen sfeerverlichting je precies nodig hebt, hangt natuurlijk ook af van welke sfeer je wilt creëren om in jouw behoeften te kunnen voorzien.

Lumen

Zoals hierboven al benoemd zijn lumen de lichtsterkte van een lamp. Het is de meeteenheid dat bepaald hoeveel licht de lamp uitstraalt. Als je dus weet hoeveel lumen sfeerverlichting je nodig hebt om de gewenste sfeer te bepalen kan je zo makkelijk keuzes maken in het bepalen welke lamp het meest geschikt is voor jouw ruimte om de juiste sfeer te bepalen. In andere woorden het zegt en geeft aan hoe helder het licht van de lamp is.

Hoeveel lumen heb ik nodig

Laat u inspireren door de sfeerfoto's van lampen bij Kurnig Licht.

Waarom is de vraag: ‘hoeveel lumen sfeerverlichting heb ik nodig’ belangrijk?

De vraag hoeveel lumen sfeerverlichting heb ik nodig is vooral belangrijk, omdat je hiermee bepaald welke sfeer of gevoel je wilt creëren in een bepaalde ruimte. Zonder te weten hoeveel lumen je nodig hebt, weet je ook niet hoe de verlichting je de sfeer gaat geven die je wenst. In elke ruimte is dit natuurlijk anders en dus van essentieel belang om te weten. Door te weten hoeveel lumen sfeerverlichting ik nodig heb voor een bepaalde ruimte kan ik snel keuzes maken in diverse lamp soorten. Op deze manier weet je precies de juiste balans te vinden tussen functionaliteit en gezelligheid of het nu in de slaapkamer is, de woonkamer of juist de keuken.

Hoeveel lumen sfeerverlichting voor de woonkamer?

Wil je in de woonkamer een warme en gezellige sfeer creëren? Dan kies je voor sfeerverlichting met een lage waarde in de meeteenheid lumen. Een zachte hanglamp bijvoorbeeld of een staande lamp met warm wit licht geeft de juiste sfeer. Denk zo aan ongeveer 250 tot 500 lumen per vierkante meter. De grootte van de ruimte bepaald natuurlijk mee hoeveel licht je nodig hebt om de ruimte te verlichten. Anders heb je of toch te veel of te weinig licht in de woonkamer, wat ervoor zorgt dat de sfeer weer anders wordt ontvangen dan gewenst is.

Hoeveel lumen sfeerverlichting heb ik nodig

Bekijk hier al onze hoogwaardige merken.

Hoeveel lumen in diverse ruimtes?

Voor de slaapkamer en de keuken bijvoorbeeld is dit een ander verhaal. Dat komt doordat je hier niet dezelfde sfeer wilt creëren als in de woonkamer. Ook is de functionaliteit van deze ruimtes anders dan de woonkamer. In de woonkamer ontvang je vaak mensen en zit je gezellig op de bank te lezen of tv te kijken. In de keuken echter moet je ook kunnen koken en is hygiëne belangrijk. Vandaar dat hier meer een heldere kleur licht en een grotere lichtsterkte aanwezig moet zijn.

Dit is belangrijk voor als je bijvoorbeeld gaat koken. Je moet dan natuurlijk wel alles goed kunnen zien. Zo hebben vaak mensen een hanglamp boven het aanrecht of ingebouwde spots met tussen de 400 en 750 lumen per vierkante meter. Voor de slaapkamer heb je juist minder licht nodig en gaat het om 150 en maximaal 300 lumen per vierkante meter.

Vaak creëer je hier namelijk een ontspannen sfeer, waar relaxen ideaal is in een wat minder heldere ruimte. Zo kun je denken aan lampen als tafellampen met dimmers om de helderheid aan te passen aan de stemming. Op deze manier kan je ontspannen in een minder heldere lamp, maar ook lezen in bed, bijvoorbeeld met een wat meer heldere lamp met dus meer lumen door de dimstand. Een dimmer geeft je namelijk de mogelijkheid om de hoeveelheid licht zelf te bepalen op elk moment van de dag. Hoeveel lumen sfeerverlichting je nodig hebt, hangt dus af aan de ruimte, de grootte van de ruimte en de sfeer die je zelf wilt creëren naast de functionaliteit van de ruimte.

Hoeveel lumen sfeerverlichting heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel lumen sfeerverlichting je nodig hebt, hou je dus rekening met meerdere factoren. Een handige regel of tip voor als je niet meer precies weet hoeveel lumen je nodig hebt voor een bepaalde ruimte kan je altijd denken aan hoe meer lumen, hoe functioneler de ruimte moet zijn en hoe meer ontspanning je in de ruimte wilt, hoe minder lumen je nodig hebt. De praktische tips daarnaast is hoe groter de ruimte, hoe meer lumen je nodig hebt dan een kleinere ruimte. Daarnaast kan je ook investeren in verstelbare lampen om je flexibiliteit te waarborgen voor diverse situaties en lichtsterktes. Tot slot combineer diverse soorten lampen met elkaar om een totaalplaatje te creëren.

Lees ook het belang van verlichting in je interieur om meer te weten te komen hoe je de gehele uitstraling bepaald van je kamer en hoe licht je interieur kan beïnvloeden. Wil je meer weten over sfeerverlichting? Bekijk dan de populaire sfeerverlichting trends voor ideeën.

Het vinden van het juiste licht hangt dus af van het aantal lumen van de lamp. Voor vragen of persoonlijk advies kun je gerust contact opnemen met het team van Kurnig Licht. Bekijk ook hier al onze andere blogs.

Bekijk alle artikelen
Telefonisch contact
Neem gerust telefonisch contact op met Kurnig Licht voor direct antwoord op uw vragen.
Doctor Poelsstraat 19
6411 HG HEERLEN
Nederland

Contact

+31 (0) 45 57 16 757
06-55302925
info@kurnig.nl

Disclaimer
Privacy Statement

Contact

Zondag Gesloten = Rustdag
Maandag Gesloten = Werk buitenshuis
Dinsdag 10:00 – 17:00
Woensdag 10:00 – 17:00
Donderdag Gesloten = Werk buitenshuis
Vrijdag 10:00 – 17:00
Zaterdag 10:00 – 17:00
menu